Adet ağrısı ile nasıl başa çıkılır?

Adet dönemi öncesi ve sonrasında kaşık ve karında kramplar başlar. Bu ağrılar çoğu zaman günlük yaşamı olumsuz etkiler. Peki, adet sancısı ile nasıl başa çıkılır? İşte detaylar…


Adet ağrısı ile nasıl başa çıkılır?

Adet ağrısı karnın alt kısmından başlar. Aralıklı devam eden bu ağrılar bel, sırt, genital bölge ve kasıkları da etkiler. Çoğu kadında kramplara eşlik eden kusma, baş dönmesi, tansiyon düşüklüğü ve halsizlik gibi şikâyetler görülür. Adet sancısı nedeni miyom gibi rahatsızlıklar olmadığı sürece önlenebilir. Kadınların her ay düzenli yaşadıkları bu ağrıların nedeni için ‘’adet sancısı nedir’’ diye sorduk. Gelin aldığımız yanıtı birlikte inceleyelim.

Adet Sancısı Nedir?

Adet sancısı kanamanın atılması sırasında gerilen rahimden kaynaklanır. Sancı, kanama öncesi başlar ve kanama sırasında daha da artar. Hissedilen ağrı bel, üst bacak, sırt, karın altı rahim ve kasıkları etkiler. Oksijen azaldığından kramplar artar. Sancıları kesmek için kan dolaşımının hızlanması gerekir.

Adet Sancısına Ne İyi Gelir?

İlaç kullanmak istemeyen birçok kadın adet sancısına ne iyi gelir sorusuna doğal çözümler arar. Bu haberimizde işe yarayan tüm yöntemleri bulabilirsiniz.

Alt karına masaj:

Adet sancısı için esansiyel yağlardan yardım alarak, alt karına yapılan masaj yapılır. Karın bölgesine sürülen misk adaçayı veyahut lavanta yağı ile kramplar azalır. Minimum 20 dakika masaj devam etmelidir.

Şeker kamışı pekmezi:

Şeker kamışı pekmezi kan pıhtılaşmasını azaltır. Rahimde oluşan kasılmaları giderir. Demir, potasyum, selenyum manganez,B6, magnezyum ve kalsiyum bakımından bonkördür.

Tarçınlı süt:

Kramplara karşı savaşmak için kendinize koruyucu olarak kalsiyumu alabilirsiniz. Tarçınlı süt hem kalsiyum hem de tatlı ihtiyacını karşılar.

Bitter çikolata:

Bitter çikolata kasların gevşemesine yardım eder. Antioksidan gücü ile vücudu rahatlatır ve mutlu hissettirir.

Sıcak su torbası:

Alt karında oluşan krampları en iyi sıcak su torbası susturur. Kan dolaşımı hızlanır ve ağrılar azalır. Sıcak su dolu bir küvette aynı etkiyi yapar.

Gevşetici egzersiz:

Gevşeme egzersizleri vücudu rahatlatır ve dinlendirir. Yatar pozisyonda Yavaş ve derin nefesler alarak ağrılardan kurtulunuz.

Zencefil çayı:

Bir demlik kaynamış suya taze zencefil ve limon sıkarak demlenmesi beklenir. Bal ile tatlandırılarak tüketilir. Bu çay doğal ağrı kesici görevi yapar.

Maydanoz:

1 bardak su kaynatılır ve içine 5 dal maydanoz ilave edilerek kaynatılır. Gün içinde tüketilen maydanoz suyu ağrıları dindirir

Papatya çayı:

3 kaşık kurutulmuş papatya bir demlikte 15 dakika kaynatılır. Bal ve limon sıkılarak soğuması beklenir. Sakinleştirir ve vücudu gevşetir.

Besleyici gıdalar tüketmek:

Adet döneminde özellikle lifli gıdaların tüketilmesi önerilir. Kabak, fındık ve badem yenebilir. Manganez bakımından bol olduklarından ağrıyı dindirirler. Demir ihtiyacı için ise yeşil sebzeler ve balık tüketilmelidir.

Bazı gıdalara sınırlandırma getirmek:

Adet döneminde vücutta şişkinlik olur. Gazlı içecekler, tuzlu besinler ve kafeinli içecekler bu şişkinliği iyice artırır. Şişkinliğin artması ile adet ağrısı dayanılmaz seviyelere gelir.

Fesleğen:

Suda kaynatılmış bir bardak fesleğen gün boyu ağrısız bir regl geçirilmesini sağlar.

Dinlenmek ve bol su içmek:

Adet döneminde bir bitki çayı içip dinlenilmesi gerekir. Ayrıca bu dönemde vücudun susuz kalması krampları artırır. O nedenle en az 8 bardak su içilmesi gerekir.


Sevgi Karacan
Kendine hemşire.. :)

0 Yorum

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar

Yorum