Küçük tansiyon niye yükselir ya da düşer?

Kalbin kan pompalaması yaşamın devamlılığı için gerekir. Kan basıncının belirli aralıklarda olması doku ve organların beslenebilmesi ve sağlıklı kalabilmesi için şarttır. Peki, küçük tansiyon nedir? Küçük Tansiyon niye yükselir?


Küçük tansiyon niye yükselir ya da düşer?

Küçük tansiyon, kalbin dinlenme zamanında kanın damar kenarlarına uyguladığı basınçtır. Normal tansiyon değerleri, büyük 120 küçük 80 olarak kabul edilir.

Küçük Tansiyon Nedir?

Vücuda kan pompalayan kalbin harcadığı güce büyük tansiyon denir. Kan pompalanması sonrasında damarlarda oluşan durgunluk basınca neden olur. Bu basınca küçük tansiyon adı verilir. Büyük tansiyon normal değerde olup küçük tansiyon düşük veya yüksek olduğu durumlarda kardiyoloji polikliniğinden tıbbi yardım alınır.

Küçük tansiyon nedir sorusunun cevabı tansiyon türlerinden biri olan izole diyastolik hipertansiyonda gizlidir. Bu tansiyon türünde büyük tansiyon normal ama küçük tansiyon 90 mm Hg üzerindedir Özellikle gençlerde görülür

Küçük Tansiyon Niye Yükselir?

Kılcal damarların darlığı:

Küçük tansiyon yükseldiğinde kalp dinlenir, yani kan pompalamayı bırakır. Bu sırada kan vücutta gezinerek doku ve organlara oksijen taşır. kılcal damarların çapı küçülür ve daralır. Böylece kanın geçiş yolları kapanır.

Endokrin sorunu:

Hipertiroid veya tiroid bezi rahatsızlığı olanlarda küçük tansiyon yükselebilir. Bu hastalıkların kilo alma, yorgunluk gibi semptomları küçük tansiyon değerlerini etkiler.

Böbrek rahatsızlıkları:

Böbrek rahatsızlığı durumlarında böbrekler, kandaki sıvıyı azaltır. Bu durum anjiyotensin üretimine neden olur. Ayrıca böbreklerdeki ana damarların tıkanması yüksek küçük tansiyon sonucunu doğurur.

Doğum kontrol hapları:

Doğum kontrol hapları küçük tansiyonu yükselten içerikler bulandırır.

Kortizon ilaçları:

Kortizon ilaçları böbrek üstü bezlerinden salgılanan hormonu etkilediğinden küçük tansiyonu yükselmesine neden olur.

Ağrı kesici ilaçlar:

Baş ağrısı veya ateş düşürücü bazı ilaçlar kan basıncını yükseltir.

Uyku apnesi:

Uyku esnasında solunumun kısa aralıklarla duraklamasına uyku apnesi denir. Bu hastaların kalp atım hızı yüksektir. Bundan dolayı kılcal damarlarda kan miktarı yükselir ve kan basıncı artar. Küçük tansiyon yükselmesi kaçınılmaz olur.

Yüksek Küçük Tansiyon İçin Hangi Grup Riskli?

Yüksek küçük tansiyon araştırmalara göre 40 yaş altı erkeklerde daha fazla görünür. Aşırı kilolular, sigara içenler, yüksek kolesterol seviyesi olanlar, çay ve kahve tüketimi fazla olanlarda küçük tansiyon değerleri beklenilenin üzerindedir. Zaman içinde büyük tansiyon sorunları ortaya çıkar Bu durum kişiyi potansiyel hipertansiyon hastası yapar. Civalı bir tansiyon aleti ile ölçülen küçük kan basıncı 90 mm Hg üzerine çıkması halinde tedaviye başlanmalıdır.

Küçük Tansiyon Neden Düşer?

Küçük tansiyon neden düşer sorusundan önce doğru tansiyon nasıl ölçülür sorusunu açıklayalım. Tansiyon ölçümünden önce bir süre dinlenilir. Ardından uzanır veya oturur pozisyonunda tansiyon aleti yerleştirilir Kolu sıkan herhangi bir giysi olmamalıdır. Kol serbest bırakılır ve hafif bükülür. Tansiyon aleti sakince şişirilir. İlk sayının altında bulunan sayı küçük tansiyon değerini gösterir. Küçük tansiyon düşmesi tiroid, kalp hastalıkları, sağlıksız beslenme, şeker hastalığı, romatizma ve alerjik rahatsızlıklardan ötürü düşer. Riskli tansiyon değerleri, küçük tansiyonda 6 ‘dan dan az, büyük tansiyonda 10’dan az olandır.

Tansiyon düşüklüğü için acil önlem olarak tuzlu ayran içilebilir. Pancar suyu da tüketilebilir. Diyabete bağlı tansiyon sorunlarda şeker kontrol altına alınmalıdır. Kan damarlarını etkilediğinden tansiyonu düşürür. Yaş aldıkça damarlar sertleşir, kandaki oksijen azalır ve damar yolları daralır. Tüm bunlar tansiyonu düşürmeye yeterli nedenlerdir. Bunu önlemek için hareketli bir yaşam tarzı alışkanlığı olmalıdır. Spor aktivitelerine yeterli özen gösterilmelidir. En azında yürüyüş yapılabilir.


Beğendiniz mi? Arkadaşlarınızla Paylaşın!

Sizin Tepkiniz Nedir?

Harika Harika
0
Harika
Nefret Nefret
0
Nefret
Komik Komik
0
Komik
Kızgın Kızgın
0
Kızgın
Şaşkın Şaşkın
0
Şaşkın
Duygusal Duygusal
0
Duygusal
Şirin Şirin
0
Şirin
Neşeli Neşeli
0
Neşeli

0 Yorum

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar

Yorum

Yazı Formatı Seçiniz
Kişisel Test
Kişiliğe dair bir şey ortaya çıkarmayı amaçlayan sorular dizisi
Basit Test
Bilgiyi kontrol etmek isteyen doğru ve yanlış cevaplı sorular dizisi
Anket
Karar vermek veya görüş belirlemek için oylama yapmak
Serbest Yazı
Yazılarınıza Görseller Bağlantılar Ekleyebilirsiniz
Liste
Klasik İnternet Listeleri
Geri Sayım Listesi
Klasik İnternet Geri Sayım Listeleri
Açık Liste
Kendi öğenizi gönderin ve en iyi sunum için oy verin
Oylanabilir Liste
En iyi liste öğesine karar vermek için yukarı veya aşağı basın
Fotoyla Anlatım
Kendi resimlerinizi yükleyin ve birşeyler anlatın
Video
Youtube and Vimeo Embeds
Ses
Soundcloud veya Mixcloud İçerikleri
Görsel
Fotoğraf veya GIF
GIF
GIF Formatı