Gaz sancısı neden olur, gaz sancısına ne iyi gelir?

Gaz sancısı, günlük yaşamın içinde çoğu kişinin karşı karşıya kaldığı bir sorundur. Pasif yaşam, tüketilen besinler, hızlı yeme alışkanlığı gibi nedenlere bağlı gelişen gaz sancısını özellikle asitli içecekler körükler. Bu haberimizde gaz sancısı dosyasını masaya yatırdık. Bakın o masada neler var? İşte ayrıntılar…


Gaz sancısı neden olur, gaz sancısına ne iyi gelir?

Gaz sancısı karın ağrısı ve kramplara neden olur. Şiddetli ağrılar için tıbbi yardım gerekir. Sindirim mekanizmasının maruz kaldığı bazı olumsuzlar gaz sıkışmasının tetikçisidir. Toplumda oldukça şık görülen bu rahatsızlık kimileri tarafından önemsenmese de daha ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.

Bağırsaklarda biriken gazlar günde yaklaşık 13 ila 21 kez dışarı çıkar. Dışarı çıkamadığı durumlarda ise şişkinlik, kabızlık veya ishal yapar. Şişkin ve şiddetli karın ağrısı çekenler, gaz sancısı nedir sorusuna tıbbi bir yanıt bekler. İşte o sorunun yanıtı haberimizin devamında.

Gaz Sancısı Nedir?

Gaz sancısı, bağırsakta yer alan sağlıklı bakteriler solunum sonucunda yutulan havaya maruz kalırlar. Yemek yerken ağzın daha çok açık kalması ile tüketilen besinler fermente olur. Bunun sonucunda bağırsak ve midede gaz birikimi gerçekleşir. Biriken gaz çıkamadığında sıkışır ve sancı verir. Yığılmış gaz hacmi ne kadar fazlaysa sancı da o kadar fazla olur. Gaz sıkışması bağırsakta olduğunda ishale, midede olduğunda mide bulantısına neden olur

Gaz Sancısı Neden Olur?

Gaz problemleri yüzünden streslenip hassasiyet gösterenler, gaz sancısı neden olur sorusu için çeşitli mecralarda tarama yapar. Gaz sancısının birden fazla tetikçisi bulunur. Bunlardan en bilineni işlevsiz sindirim sistemi fonksiyonlarıdır. Hormonsal değişimler, stresli yaşam, bakteriyel rahatsızlıklar, sağlıksız beslenme gibi örnekler verilebilir. Ancak en yaygın nedenlerini maddeler halinde inceleyelim.

  • Hareketsiz pasif yaşam
  • Yüksek miktarda tüketilen lifli gıdalar
  • Hızlı yemek yeme alışkanlığı
  • Büyük lokmalar şeklinde yemek yemek
  • İyice çiğnememek
  • Süt ve peynir ürünlerini fazlaca tüketmek
  • Baharatlı ve yağlı besinler
  • Alkol ve sigara kullanımı
  • Gazlı ve şekerli içecekler
  • Ayakların üşütülmesi
  • Solunum halinde veya yemek yerken çok fazla havayı yutma
  • Kullanma tarihi geçmiş içecek ve yiyecekler

Gaz Sancısı İçin Ne İyi Gelir?

Gaz sancısı için ne iyi gelir diye soranlar, gün içinde sıcağa yakın ılık suyu içmekle gaz sıkışmasını önleyebilirler. Ilık şu gazın dağılımını kolaylaştırır. Karın üstü ve bel çevresini sıkan kıyafetler tercih edilmemelidir. Gaz oluşumuna neden olan sarımsak, soğan, asitli içecekler, kızartma, baklagiller, yağlı süt gibi yiyecek ve içeceklere mesafe koyulması gerekir.

Gaz sıkışması için bel ve sırt bölgesine masaj yaptırmak, gazın çıkmasını kolaylaştırır. Yemek yeme alışkanlığı gözden geçirilmeli, porsiyonlar küçük tutulmalıdır. Düzenli egzersiz ve diğer spor aktiviteleri gaz birikimini engeller. Bunun dışında pipet kullanmak ve sakız çiğnemek havanın içeri girişini sağlar. Gün içinde ortalama 2 litre ılık su içmeye özen göstermek gerekir.Yoğun terleme, göğüs sıkışması ve şiddetli kramplar için uzman bir hekime randevu alınmalıdır. Fakat bu şikâyetler dışında gün içindeki gaz miktarını azaltmaya yarayacak doğal çözümler denenebilir.

Gaz Sancısına İyi gelen doğal çözümler

Kimyon:

Gaz sorunları için yaygınlıkla kullanılan kimyonun bir tutamı bir bardak suda demlenir. Ortalama 10 dakika sonra süzdürülüp, yemeklerden sonra tüketilir.

Tarçın:

Tarçın doğal bir ilaçtır. Bunun için bir bardak sıcak suya bir tatlı kaşığı tarçın atılır. Hafif ılıyınca tüketilir.

Nane çayı:

Nanenin kokusu dâhi şifa verir. Bir bardak sıcak suyun içine kuru nane atılır. Ortalama 5 dakika kaynatılır ve ılık olduğunda tüketilir.

Rezene çayı:

Rezene daha çok mide ve sindirim sistemi rahatsızlıkları için kullanılır. Günde bir bardak tüketilen rezene çayı mide ve bağırsakları rahatlatır.

Salata:

Birçok detoks tarifi için malzeme olan salata bağırsakları çalıştırır. Çalışan bağırsaklar kolaylıkla boşaltıma neden olur.

Kekik çayı:

Dağlarda yetişen kekik, çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılan bir bitki türüdür. Sıcak suyun içinde demlenen kekiği günde bir bardak içerek, gaz sıkışması önlenir.

Karbonat:

Bedenin alkali dengesini desteklemede yardımcı olur.1 tatlı kaşığı karbonat bir bardak suya ilave edilerek, içilir. Gaz birikiminin dağılmasını sağlar.

Elma sirkesi:

Gaz sancısı sorunlarını anında gideren bir uzman gibidir. 1 çorba kaşığı elma sirkesi 1 bardak ılık suda karıştırılıp tüketilir. Karın ağrısı ve kramplarını kısa sürede azaltır.


0 Yorum

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar

Yorum