Rahim kanseri nasıl anlaşılır, tedavisi var mı?

Rahim kanseri, gelişmiş ülkelerden az gelişmiş ülkelere kadar sıklıkla görülen bir rahim hastalığıdır. Erken dönemde tanı konulabilir. Peki, rahim kanseri nedir? Belirtileri ve nedenleri nedir? Nasıl tedavi edilir? Rahim kanserine dair tüm merak edilenler bu yazımızda bulabilirsiniz.


rahim-kanseri-nasil-anlasilir-tedavisi-var-mi

Rahim kanseri erken tedavi ile başarı şansı yüksek bir kanser türüdür. Rahim içini kaplayan tabakada yaşayan hücreler, kontrol edilemez bir şekilde büyür ve çoğalırlar. Bu anormal büyüme tümörlere yol açar. Tümörlerin bir kısmı iyi huylu iken bir kısmı kansere neden olan kötü huylu tümörlerdir.

Rahim kanseri genellikle rahmin iç kısmını döşeyen hücrelerde oluşur. Bunlara endometrium veya uterus mukozası denir. Rahim kanserine çoğunlukla yüksek östrojen seviyesi neden olur. Bu rahim hastalığını daha yakından tanımak isteyenler, ‘’rahim kanseri nedir’’ diye sorarlar. Gelin yanıtını birlikte inceleyelim.

Rahim Kanseri Nedir?

Rahim, her iki tarafta yumurtalıklara doğru uzanan fallop tüplerinden olma bir üreme organıdır. Döllenmiş yumurta bu organa yerleşir ve gebelik sonunda rahim kaslarının gerilmesi ile doğum başlar. Döllenme ve doğumun gerçekleştiği bu rahimde iyi ve kötü huylu tümörler meydana gelir. Kötü huylu tümörler rahim kanseri olarak adlandırılır. Rahim kalınlığı ve dokularına zarar verir.

Sağlıklı rahimde hücreler zararsız bir şekilde büyür, çoğalır ve ölürler. Ancak tümörlü rahimde bu hücreler anormal şekilde büyür ve çoğalırlar. Kontrol edilemeyen bu durum gereksiz hücrelerin rahim istilasına döner. Komşu dokular tahribata uğrar ve hızla yayılır.

Lekelenme ve Düzensiz Kanamalar Rahim Kanseri Belirtileri

Rahim kanseri bulguları; adet süresinin uzaması, rahimde ağrı, kilo kaybı, cinsel ilişki esnasında sızı, karın altında şişlik veya menopoz döneminde kanamadır. Bunun yanı sıra vajinal sulu akıntı, kanlı akıntı, lekelenme ve düzensiz kanamalar rahim kanseri belirtileri arasında yer alır.

Rahim Kanseri Neden Olur? Rahim Kanseri Risk Faktörleri

Günümüzde ‘’rahim kanseri neden olur’’ sorusunun net cevabı yoktur. Fakat progesteron ve östrojen hormonlarının seviyesindeki dalgalanmalar rahim kanserine neden olabilir. Rahim kanserine yol açan risk faktörlerini bilmek, hastalığa karşı önlem alma ve bilinçli olma konusunda fayda sağlar.

Yaş

Genç yaşlarda rahim kanserine yakalanma riski olsa da ilerlemiş yaşlarda hastalığa yakalanma riski daha yüksektir.

Gebelik durumu

Hiç gebe kalmamış olanlarda risk daha fazladır. Hamilelikte progesteron salgısı östrojen salgısından daha fazladır. Bu durum östrojenin önünde bir set olur.

Ovülasyon bozukluğu

Yumurtalar her ay düzenli olarak ovülasyon denen yapıdan dışarı atılır. Bu görev östrojen tarafından gerçekleşir. Düzenli yapılmadığında, ovülasyon bozulduğunda östrojen salgısı artar.

Aşırı kilo

Östrojenin beslenme kaynağı over ve aşırı kilo sonucu oluşan yağlardır. Obezite gibi aşırı kilolu kadınlarda risk oranı 3 kat daha fazladır.

Meme kanseri ve Temoksifen kullanımı

Temoksifen tedavisi meme kanseri olanlarda kullanılır. Bu tedavi rahim kalınlığına neden olur ve östrojen salgısını artırma konusunda uyarır

HNPCC

Herediter Nonpolipozis Colorektal Cancer olan bu hastalık kalıtsaldır. DNA genleri fonksiyonları bozuktur. Bu hastalarda rahim kanseri ve kolan kanseri görülebilir.

Over tümörü

Östrojen kaynağı olan bu tümörler, östrojen salgısını artırır.

Diyabet

Diyabet hastalarının bir kısmında kiloya bağlı olarak rahim hastalıkları görülme riski fazladır.

Rahim Kanserinde Erken Tanı Önemli

Rahim kanseri tanısında hastanın tıbbi öyküsü dinlenir ve pelvik muayenesi yapılır. Rahim yapısı ve kalınlığı değerlendirilir. X-ray, kan tahlilleri ve CT ile tanılama araştırılır. Kesin tanı için endimetrial biyopsi yapılır. İstenilen ölçüde doku elde edilemezse küretaj ya da dilatasyon uygulanır. Bu cerrahi operasyonla endimetrial tabakanın kazınma tekniğidir. Bu teknikle alınan örnek, inceleme için patolojiye gönderilir. Mikroskop altında incelenen dokulara rahim kanseri teşhisi konulursa hasta jinekolojik onkoloji servisine yönlendirilir.

Rahim Kanseri Tedavisi

Histerektomi

Histerektomi, rahmin alınma ameliyatıdır. Bu ameliyat ile rahmin bir kısmı veya tamamı alınır. Alınan dokular incelenmek üzere patolojiye gönderilir.

Radyoterapi

Rahim alma operasyonu sonrasında incelenen dokular, hastalığın tekrarlaması yönünde alarm veriyorsa ışın tedavisi uygulanır.

Hormon tedavisi

Yüksek dozda progesteron verilen tedavidir. Rahîm kanseri hücrelerinin başka bölümlere yayılmasını durdurmak için verilir.

Kemoterapi

Bu tedavi kanser hücrelerini öldürmeyi hedefler. Hastalığı ilerlemiş kişilere kan yoluyla verilir. Hastalar düzenli takip edilir. AC grafisi, laboratuar testleri, rahim muayenesi aralıklı yapılır.

Rahim Kanseri Hakkında Cevap Aranan Sorular

Rahim Kanserinde tehlikeli yaş grubu nedir?

Rahim kanseri her yaşta görülebilir. Fakat 55 yaş ve üzerindeki yaş grupları daha risklidir.

Spiral Rahim kanserine neden olur mu?

Spiral kanser yapmaz. Aksine hormonlu olanlar koruyucudur.

Bakireler rahim kanserine yakalanır mı?

Rahim kanserine neden olan risk faktörleri taşıyorsa ve ailede rahim kanseri öyküsü olanlarda olabilir.

Hastalık genetik mi?

Birinci derece akrabalarda kanser öyküsü olanlar riskli olduğundan düzenli muayene olmalıdır.

Cinsel ilişkiye girmek tehlikeli midir? Cinsel partnere bulaşır mı?

Rahim kanseri olanların cinsel hayatlarında bir sınırlama olmaz ve cinsel partnere bulaşmaz.

Rahim kanseri ameliyatı sonrasında nelere dikkat edilmesi gerekir?

Rahim kanseri için aşırı kilo tehdit edici unsurdur. Östrojeni harekete geçirir. Bu nedenle yaşam tarzı ve beslenme alışkanlıkları yeniden gözden geçirilmelidir.

Exit mobile version