Dünya üzerinde en çok yoğurt tüketen ülkeler arasında yer alıyoruz herhalde. Ülkemizde yoğurdu birçok farklı şekilde tüketebilmekteyiz. Özellikle hemen her yemeğin yanında ayran olarak tüketmekteyiz. Fakat yoğurdun vücudumuza sağladığı sayısız faydalardan birçok insan haberdar değil. Yoğurdun insan sağlığına sayısız faydası vardır. Özellikle gelişim çağındaki çocuklar için oldukça faydalıdır.
Yoğurtun Faydaları Neler? Neye İyi Gelir?
Yoğurdun faydalarından haberdar olduğunuzda, günde en az 1 kase yiyeceğinizden hiç şüpheniz olmasın. İşte yoğurdun sağlığa olan faydaları;
Kemik gelişimi:
Kemik gelişimi, özellikle büyüme çağındaki çocuklar için oldukça önemlidir. Kemik hastaları olan bireyler içinde yine kalsiyum oldukça önemlidir. Bunun için yoğurt en etkili yöntemlerden bir tanesi. Çocuklar gelişim çağında demir ve kalsiyum ihtiyaçları duyarlar. Özellikle kemiklerinin gelişimi için bunlar bir hayli önemlidir. Gelişim çağındaki çocuklar ve kemik hastalığı bulunan bireyler sık sık yoğurt tüketebilir. Yoğurdun kemik gelişimine olan etkisi, birçok araştırma tarafından kanıtlanmıştır.
Bağışıklık sistemini güçlendirir:
Özellikle soğuk kış aylarında bağışıklık sistemimizi olabildiğince güçlü tutmaya çalışırız. Soğuk kış aylarında hastalıklardan korunmak içinde bu oldukça önemlidir. Yoğurdun içerisindeki bileşenler ve maddeler sayesinde bağışıklık sisteminiz güçlenir ve hastalıklara karşı daha dirençli olursunuz. Özellikle kış aylarında günde 1 kase yoğurt tüketmeniz oldukça faydalı olacaktır.
Bağırsak sağlığını korur:
Özellikle ev yapımı katkısız yoğurtlar, bağırsak sağlığı için odlukça etkilidir. Katkısız yoğurtalar, içerisindeki bileşenlerden dolayı bağırsaklardaki kötü bakterileri yok eder. Aynı zamanda bağırsakların daha iyi çalışması için fayda sağlar. Kabızlık ve ishal gibi bağırsak sorunları yaşayan bireyler için yoğurt oldukça etkili olacaktır. Burada tüketilen yoğurdun doğal ve katkısız olmasına dikkat edilmelidir.
Deri ve cilt hastalıklarına karşı kalkan görevinde:
Yoğurdun cilde olan faydaları, birçok araştırma tarafından onaylandı. Yoğurdun içerisindeki probiyotikler ve cilde faydaları bakteriler olduğu için cilt sağlığında oldukça önemlidir. Özellikle deri ve cilt hastalıklarına karşı koruma sağlamaktadır. Aynı zamanda akne ve sicilde gibi kötü görünüme sebebiyet veren ve cilt sağlığını olumsuz etkileyen durumlara karşıda oldukça etkilidir.
Kas gelişimini destekliyor:
Yoğurdun yüksek derecede protein kaynağı olduğunu hemen herkes biliyordur. Bu özelliği sayesinde kasların onarılmasında oldukça etkilidir. Spor sonrası yıpranan kasların onarılmasında, adeta başroldedir. Protein bakımından yüksek olan gıdalar, kas onarılmasında ve yapılmasında en etkili yöntemlerdendir. Süt ve süt ürünleri de bu yöntem için en idealidir. Bundan dolayı birçok birey kas onarımı ve kas hacmini artırmak için süt ve süt ürünleri tüketmektedir.
Diş gelişimini destekliyor:
Yoğurt, kemik gelişimine olumlu etki gösterdiği gibi diş gelişimini de olumlu yönde etkilemektedir. Erken yaştan beri yoğurt tüketen bireylerin dişleri oldukça sağlam olacaktır. Yine kemik gelişimi gibi diş gelişiminde de çocuklarda yoğurt oldukça önemlidir. Çocukların kemik gelişimi için süt ve süt ürünleri tercih edilebilir.
Kalp hastalıklarına karşı koruyucudur:
Yoğurt, içerisindeki faydalı yağ asitleri sayesinde kalp sağlığını korur. Kolesterolü dengeler. Bu özelliği sayesinde kalp damar hastalıklarına karşı kalkan görevindedir. Yoğurdun bu faydalarından yararlanmak için çok olmamak kaydıyla düzenli olarak yoğurt tüketebilirsiniz.
Fazla Yoğurt Tüketiminin Zararları
Biliyorsunuz ki her şeyin fazlası zarardır. Bundan dolayı yoğurt tüketiminin de fazlası zararlı olabilmektedir. Çok fazla yoğurt tüketiminde şu sorunlarla karşılaşabilirsiniz;
- Aşırı miktarda yoğurt tüketimi, yumurtalık kanserinin oluşmasına neden olabilir.
- Çok fazla yoğurt tüketildiğinde, vücutta çinko ve demir eksikliği oluşabilir.
- Meyveli ve şekerli yoğurtları sıkça tüketmek, kilo alımına neden olabilir.
- Bağırsaklarda bakteri ve enfeksiyon oluşmasına neden olabilir.
- Sindirim sistemini bozarak ishal ve kabızlık gibi durumların oluşmasına neden olur.