Ter bezi iltihabı nedir? Belirtileri, nedenleri ve tedavisi

Çoğunlukla koltuk altları, kasıklar, kalçalar ve göğüsler gibi cildin birbirine sürtündüğü bölgeleri etkileyen ter bezi iltihabı ile ilgili merak edilenler yazımızda.


Ter bezi iltihabı nedir? Belirtileri, nedenleri ve tedavisi

Ter bezi iltihabı, tıp dilinde derinin iltihaplanması olarak adlandırılan “hidradenitis suppurativa” genellikle koltuk altında sıkça rastlanılan bir rahatsızlıktır. Fakat yalnızca koltuk altı bölgelerinde değil ter bezlerinin bulunduğu hemen hemen her bölgede meydana gelebilmektedir. Ter bezi iltihabı kendisini, bezelye büyüklüğündeki şişliklerle göstermektedir. İltihabın seyrine göre şişliklerin boyu artabilir. Koltuk altları ve ter bezlerinin bulunduğu bölgeler dışında genital kısımlarda da görülmektedir.

Koltuk Altında Oluşan Ter Bezi İltihapları

Erkeklerde kadınlara oranla daha az görülen bir durumdur ve her yaş grubunda meydana gelebilmektedir. Ter bezi iltihaplarına gerekli tedavi kısa süre içerisinde gerçekleştirilmez ise daha şiddetli enfeksiyonların ve ağrıların meydana gelmesi kaçınılmazdır. Bezelye büyüklüğünde başlayan bu şişlikler, iltihaplı olduğu taktirde açılarak iltihabı kökü kokular eşliğinde dışarı akıtmaktadır. Genelde ter bezi iltihapları hızlı teşhis ve tedavi ile 2-3 gün içerisinde geçmektedir.

Ter Bezi İltihabının Belirtileri Nelerdir?

Ter bezi iltihabı kendisini öncelikle şiddetli ve aniden başlayan ağrılar ile göstermektedir. Bir süre sonra, gerekli önlem alınmaz ise iltihabın verdiği ağrı daha da artmaktadır. İltihap sonucunda meydana gelen deride sertlikler gözlenmektedir. Bu sertlikler ile birlikte iltihap kıl köklerine kadar sıçramakta ve ağrıyı çoğaltmaktadır. İleri boyutta apse meydana gelmekte ve deri rengi koyulaşmaktadır. Meydana gelerek apse patlamakta ve iltihap boşalmaktadır.

Ter Bezi İltihabı Neden Olur?

Bu hastalığın kesin bir sebebi henüz belirlenmemiştir. Fazla kilolar, aşırı sigara ve alkol tüketimi ve özellikle ergenlik sonrası hormonel değişikliklerin hastalığı tetiklediği gözlemlenmektedir. Genellikle koltuk altı bölgesinde, anüs etrafında bacak arası ve vajinal bölgelerde meydana gelmektedir. Bu bölgelerin hijyenik tutulmaması ter bezi iltihabının ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Yapılan araştırmalara göre net olarak bir açıklama getirilmese de sigara ve alkol kullanımının en önemli tetikleyicilerden olduğu açıklanmıştır.

Ter Bezi İltihabı Nasıl Tedavi Edilir?

Öncelikle ter bezi iltihabı belirtilerini kendisinde fark eden herkes bir uzman görüşüne başvurmalıdır. Uzman görüşü doğrultusunda enfeksiyonun yayılmasını önlemek ve azaltmak için antibiyotik tedavisine başlanmalıdır. Retinoid ilaçlar ile kıl köklerinin tıkanması önlenmektedir. Şişliğin azalması ve ağrıların geçmesi için çeşitli ilaç tedavileri uygulanabilir. Fakat bunların hiçbirisi, doktor görüşü dışında kullanılmamalıdır. Fakat ne kadar doktora da gitseniz, ilaç da kullansanız hastanın kendisinin de dikkat etmesi gereken hususlar vardır. En önemlisi hijyendir. Sigara ve alkol tüketimi azaltılmalı hatta mümkünse bırakılmalıdır. Dar giysilerden uzak durulmalıdır. Düzenli bir şekilde ilaç tedavisi yaparak bu maddelere dikkat eden kişilerin ter bezi iltihabından kısa sürede kurtulduğu gözlemlenmiştir.


Sevgi Karacan
Kendine hemşire.. :)

0 Yorum

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar

Yorum