Gıda zehirlenmesi, bakteri ve parazit gibi virüslerin neden olduğu bir toksiklenme durumudur. Bozulmuş veya bekletilmiş yiyeceklerin içinde üreyen mikroorganizma ve bakteriler zehirlenmeye neden olur. Kusma, mide ağrısı, halsizlik ve ishal en tipik belirtileridir. Bu belirtilerden endişelenen birçok kişi gıda zehirlenmesi ne kadar sürede anlaşılır sorusuna yanıt arar. Haberimizin devamında bu sorunun cevabına ulaşabilirsiniz.
Gıda Zehirlenmesi Ne Kadar Sürede Anlaşılır?
Gıda zehirlenmesine neden olan mikroorganizmaların cinsi farklı olduğundan kuluçka süresi de değişkendir. Kimi zehirlenmeler yarım saat ile 60 dakika içinde ortaya çıkarken, kimi gıda zehirlenmeleri de 12 saat içinde ortaya çıkar. Bazı bakterilerin tepki vermesi 3 gün hatta bir haftayı bulabilir. Gıda zehirlenmesi kişinin genel sağlığına ve bakteri türüne göre çoğunlukla 7 gün sonra ortadan kalkar.
Gıda Zehirlenmesi Belirtileri
Gıda zehirlenmesi belirtileri içinde en yaygın görülenler; kusma, halsizlik, ishal, karın ağrısı ve mide bulantısıdır. Diğer belirtileri şunlardır:
- Susuzluk hissi
- Yüksek ateş
- Üşüme
- Kanlı dışkı
- Yorgunluk
- Karın krampları
- İştah kaybı
- Baş dönmesi ve baş ağrısı
Gıda Zehirlenmesi Tedavisi
Gıda zehirlenmesi tedavisinde öncelikli hedef; zehirlenmenin faili bakteriyi yok edip, kaybedilen mineral ve sıvıyı tekrar yerine koymaktır. Bakteri ve parazitlerin tespitinden sonra antibiyotik verilir. Bakterilerin yayılımını engellemek için dışkı ile atılması gerekir.
Zehirlenme vakalarında bolca su içirilir. Bitkisel çay ve maden suyu tüketimi sıvı kaybında dengeleri değiştirir. Ağızdan beslenemeyenler için damardan sıvı elektrolit yapılır. Evde kaybedilen suyu tekrar kazanmak için özel bir karışım yapılabilir. Zehirlenmeye iyi gelen bu karışım, sekiz çorba kaşığı toz şeker,1 yemek kaşığı tuz ve 1 litre suyla hazırlanarak, içilir.
Gıda Zehirlenmesine Karşı Alınması Gereken Önlemler
Gıda zehirlenmesi riskine karşı uyulması gereken bazı önlemler vardır. Bunlardan en önemlisi hijyenik besinlerdir. Daha anlaşılır olması bakımından maddeler halinde sıralayalım.
- Alışveriş sonrası soğuk gıdalar bekletilmeden buzdolabına yerleştirilmelidir.
- Balık, et, yoğurt, peynir ve süt gibi ürünleri satın alırken ucuza kaçılmamalı, kaliteli ve taze ürünler tercih edilmelidir.
- Eti ve balık pişirmeden önce iyice çözülmelidir.
- Az pişmiş yumurta veya et gibi gıdalar bakterilere davetiye çıkarır.
- Bekletilmiş birkaç günlük yiyecekler tüketilmemelidir.
- Sebze ve meyveler sirkeli su ile iyice yıkanmalıdır.
- Pişmiş yiyecek tekrar yüksek ısıda pişirilmemelidir.
- Elde bir yara veya kesik varsa gıdalara dokunulmamalıdır.
- Bol sıvı içmeli ve yağlı yiyeceklerden kaçınılmalıdır.
- Kahve, çay, kafeinli ve enerji veren içecekler çok fazla tüketilmemelidir.
- Günlük yemek hazırlamaya dikkat edilmelidir
- Ürün alırken bilinçli tüketici kurallarına dikkat etmek gerekir. Ürünün ambalajı ve son kullanım tarihi gibi bilgiler incelenmelidir.
- Dondurulmuş gıdalar çözdürülüp tekrar dolaba atılmamalıdır.
- Gıda zehirlenmesi konusunda riskli grupta olan konserve yiyecekler yenmemeli, çatlamış veya çizilmiş yumurtalar satın alınmamalıdır.