Huzursuz bacak sendromu nedir, neden olur, nasıl geçer?

Huzursuz bacak sendromu, kadın ve erkeklerde sıklıkla görülen ve çoğu hasta tarafından tarif edilemeyen bir hastalıktır. Huzursuz bacak sendromu nedir? Huzursuz bacak sendromunu ne geçirir? Huzursuz bacak sendromu hastalığında sabun tedavisi nasıl yapılır? Tüm detaylar yazımızda.


Huzursuz bacak sendromu nedir, neden olur, nasıl geçer?

Huzursuz bacak sendromu; sinir sistemine bağlı olarak gelişen, ayak ve bacaklarda kaşınma, karıncalanma, ağrı ve ürperme gibi semptomları olan bir hastalıktır. Kaslarda uyuşma ve kramplara neden olur. Erkeklere oranla kadınlarda daha fazla görülür. Özellikle 40 yaş sonrasında sendrom vaka sayıları daha yüksektir.

Rahatsız edici ağrılar daha çok baldır bölgesinde oluşur. Uzanırken, otururken ve hatta istirahat ederken bile ağrılar devam eder. Bu nedenle hasta sürekli bacaklarını hareket ettirmek ister. Birçok kişi merak edilen bir konu olan huzursuz bacak sendromu nedir sorusunu sorgulamaya ve araştırmaya devam ediyor. Bizler de bugün o sorununun cevabını araştırdık. Yanıtı için haberimizi kaçırmayın.

Huzursuz Bacak Sendromu Nedir?

Huzursuz bacak sendromu toplumda yaygınlıkla görülen ama az bilinen bir sinir sistemi hastalığıdır. Özellikle istirahat ederken kol bacak ve ayak gibi bölgelerinde ağrı ve sızı yaparak, rahatsız eder. Akşam saatlerinde oturma veya uzanma halinde iken ortaya çıkması uyku sorunlarına yol açar. Bunun yanı sıra uyku esnasında bacak seğirmesi, ani karıncalanma, bacaklarda elektriklenme gibi semptomlar kişiyi huzursuz eder.

Bu hastalar istemsizce bacaklarını hareket ettirirler. Orta yaş ve üzeri kişilerde görüldüğü kadar gençlerde de huzursuz bacak sendromu hastalığı görülebilir. Ülkemizde bu hastalığa yakalananların oranı % 2–15 arasında değişir. Yaşam kalitesini düşüren bu sendromun tetikleyicilerini bilmek isteyenler için huzursuz bacak sendromu nedenleri nelerdir diye sorduk. Bakın neler bulduk.

Huzursuz Bacak Sendromu Nedenleri Nelerdir?

Huzursuz bacak sendromu hastalığında çoğu zaman etkili nedenler tespit edilemez. Fakat kırk yaşın altındaki hasta grubunda genetik geçiş faktörünün neden olduğu düşünülür. Tıp dünyasındaki çoğunluk görüş, beyinden salgılanan dopamin hormonunun kısmi yerlerde azalması sonucu sendromun geliştiği yönündedir. Sendromun bilinen diğer nedenleri şunlardır:

  • Vücudun demir ihtiyacı
  • Üremi rahatsızlığı (böbrek yetmezliği)
  • Şeker-diyabet hastalıkları
  • Demans-Parkinson
  • Sinir sisteminin zayıflaması
  • Gebelik
  • Bazı tansiyon ve psikoz ilaçları
  • Alkol gibi kötü alışkanlık bağımlılığı
  • Omurilik hasarı
  • Obezite, hareketsiz yaşam
  • Kansızlık
  • Depresyon,sinir sistemi hastalıkları

Huzursuz Bacak Sendromu Tanısı

Huzursuz bacak sendromu tanısı için hastanın ve ailesinin tıbbi öyküsü dinlenir. Fiziksel muayenenin ardından nörolojik muayene yapılır. Kan tahlilleri ve elektro fizyolojik tahlilleri sonrasında uyku hastalıkları uzmanı bir hekimle birlikte bulgular değerlendirilir.

Huzursuz Bacak Sendromu Tedavisi

Huzursuz bacak sendromu tedavisinde sendromun türü ve tetikleyen nedeni tedavi yöntemini belirler. Anemi ve demir eksikliğine bağlı sendromlar için vücudun ihtiyacı olan vitamin ve mineraller sağlanır. Bunun dışında vücut masajı, bacak masajı, soğuk ve sıcak kompres gibi uygulamalar, ilaçlar ile birlikte desteklenir.

Hareketsiz hastalar için egzersiz ve diyet programları seçeneği devreye girer. Kafeinli içecekler, sigara ve alkol tedavi süreci içinde tamamen çıkarılır. Dopamin salgısına bağlı olarak gelişen hastalıklarda levodopa, dopamin agonist gibi dopaminerjik ilaçlar kullanılır.

Huzursuz Bacak Sendromu İçin Doktor Mehmet Öz’ün Sabun Önerisi

Amerika’da yaşayan Doktor Mehmet Öz, huzursuz bacak sendromu hastalığının yarattığı rahatsızlık ve uyku sorunları için ilginç bir öneride bulundu. Buna göre yastık veya çarşaf altına koyulan lavanta sabununun sinir sistemini rahatlatacağını söylüyor. Sabunun sodyum klorürlü olması, kasların gevşemesini ve rahatça uykuya dalmayı sağlıyor. Bilimsel bir veriye dayanmasa da çoğu kişi denemeye değer görüşünde.


0 Yorum

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar

Yorum