Padişahlarının ölümüne neden olan hastalık: Şirpençe nedir, nasıl tedavi edilir?

Şirpençe, cilt altında bulunan yağ bezleri ve hücre dokusunun iltihaplanmasıdır. Bu içeriğimizde Osmanlı padişahlarının ölümüne neden olan hastalık şirpençe nedir, şirpençe belirtileri ve tedavisi hakkında tüm detayları bulabilirsiniz.


Padişahlarının ölümüne neden olan hastalık: Şirpençe nedir, nasıl tedavi edilir?

Şirpençe, sırt ve ense bölgesinde çıkan bir çıban türüdür. Erken müdahale edilmediği takdirde ölüme neden olur. Yavuz Sultan Selim gibi Osmanlı padişahlarının ölümüne neden olan hastalık şirpençe nedir sorusu toplumda oldukça merak ediliyor. İşte yanıtı.

Şirpençe Nedir?

Tıp literatüründe karbonkül olarak isimlendirilir. Kaba et şeklinde olup, sırt veya ensede çıkar ve çabuk yayılır. Bakteriyel kaynaklı bir çıban türüdür. Temas halinde bulaşıcıdır. Koyu kırmızı renkte olup, cildin alt katmanlarında gelişir. Kıl kökünden içeri sızmayı başaran bakteriler, deri altına yerleşir.

Görünümü başlangıçta sivilceye benzer. Şirpençe kilolu kişilerde daha sık görülür. Ağrı ve şişkinlik yapar. Ağrılar bir süre sonra dayanılmaz boyuta ulaşır ve deri altındaki yağ dokusu giderek büyüyen apseye dönüşür. Ayrıca kaşınma yaparak hastayı iyice rahatsız eder. Tedavisi kolay olan bu hastalık kimi yerde aslanpençesi olarak bilinir.

Şirpençe Hastalığı Belirtileri

Şirpençe, deri bütünlüğünü bozan bakterilerin vücudu istila etmesidir. Bu küçük canlılar kısa süre içinde kıl köküne ulaşarak, kaşınmaya neden olurlar. Yani şirpençe hastalığı belirtileri için kaşınma, şişlik ve bölgede hassasiyet diyebiliriz.

Çıban bir süre sonra apseye ardından da küçük bir yaraya döner. Koyu kırmızı ve siyaha dönüşen bu yaranın olduğu bölge tahta gibi sertleşir ve çabuk büyür. Çıbanın ucu beyaz veya koyu sarı renktedir. Dokunulduğunda ağrı yapar. Hastada üşüme, titreme, ateş ve halsizlik gibi şikâyetler görülür. Hastanın bağışıklığı günden güne zayıflar. Boyun ve sırt dışında kalça, meme ucu, bacak ve kollarda da şirpençe oluşabilir.

Şirpençe Çıbanı Neden Olur?

Tarihte birçok padişahı öldüren şirpençe çıbanı neden olur sorusuna aldığımız ilk yanıt yaşlılık ve fiziksel yıpranma oldu. Oldukça hızlı büyüyen ve bağışıklığı güçsüzleştiren şirpençe, kadınlara oranla erkelerde daha fazla görülür. Özellikle aşırı kiloluların peşinde olan hastalığın diğer bir nedeni de kıyafet tahrişleri ve cilt akneleridir.

Sıcak ve nemli bölgeler ve hijyen bakımından güvensiz alanlar hastalığa davetiye çıkarır. Kronik deri hastalığı, diyabet hastalığı, karaciğer ve böbrek hastalığı olan insanlarda şirpençe çıbanı çıkma oranı yüksektir.

Şirpençe Nasıl Tedavi Edilir?

Şirpençe tedavisi için öncelikli aşama derideki kabuklanmayı kaldırmaktır. Hastaya pansuman yapılır. Bölge antiseptik sıvıyla temizlenir. Gün içinde sulu kompresler uygulanır ve antibiyotik kremler sürülür. Şirpençe hastalığı ilerlemiş olanlara cerrahi operasyon yapılır.


0 Yorum

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar

Yorum