Göbek fıtığı nedir, neden olur? Belirtileri ve Tedavisi

Göbek fıtığı; kilo problemi olan insanlarda, bebeklerde ve gebelik döneminde kadınlarda görülür. Göbek deliğinin dışarı çıkma problemidir. Peki, göbek fıtığı nedir? Göbek fıtığı neden olur, belirtileri ve tedavisi nelerdir? Tüm ayrıntılar yazımızda.


Göbek fıtığı nedir, neden olur? Belirtileri ve Tedavisi

Göbek fıtığı; göbek deliğinin dışarı çıkmasıdır. Göbek kordonu, bebek ve anne arasında kan akışını kontrol eden ve fetüsü bağlayan bir yapıdır. Bu yapı kas dokularının arasına sızar ve kendiliğinden kapanır. Fakat yağ dokusu veya bağırsakların arasından giriş yaptığında, yukarı çıkmayı başarmış olur. Hamile kadınlarda doğum sonrası düzelme görülürken, aşırı kilo sorunu yaşayanlar için cerrahi müdahale gerekebilir. Konuyu daha iyi özetlemek için göbek fıtığı nedir sorusunun yanıtını inceleyelim.

Göbek Fıtığı Nedir?

Göbek fıtığı en yalın tanımıyla yağ dokularının ve bağırsakların, göbek deliğine yakın bir mesafeden geçerek, yukarıya doğru bir çıkıntı oluşması durumudur. Bebeklerde göbek fıtığı grafiklerini incelediğimizde oran baya yüksektir. Ancak çoğu zararsızdır. Bebek 2 yaşına gelmeden ve tıbbi müdahale gerektirmeden geçer. Yetişkinler için daha çok tıbbi müdahaleler ile göbek fıtığı tedavi edilir.

Göbek Fıtığı Nedenleri

Göbek fıtığı nedenleri bebeklerde ve yetişkinlerde farklıdır. Bebeklerde göbek fıtığı; göbek kordonunun kapanması, düşük doğum ağırlığı veya erken doğum gibi durumlar tetikleyicidir. Yetişkinlerde karın fıtığı olmasının en büyük nedeni, zayıflayan karın kaslarının, göbek etrafına baskı yapması ile ortaya çıkar. Baskının ana nedeni fazla kilolardır. Bunun yanı sıra karın ameliyatı, karın bölgesindeki sıvının artması, gebelik, şiddetli öksürük, kabızlık, ağır spor aktiviteleri gibi nedenler etkileyici faktörlerdir.

Göbek Fıtığı Belirtileri

Bebeklerde göbek fıtığı belirtisi, ağlarken göbek deliği yukarı doğru çıkar. Yetişkinlerde ise yürüme ve hareket etme problemleri görülür. Günlük yaşam rutinlerini yerine getirmede zorlanırlar. Göbek fıtığı gözle görülebilir ve ağrılıdır. Göbek etrafı şiş olur. Küçük göbek fıtıkları fark edilmeyebilir. Fakat diğerine göre daha tehlikelidir. Fıtık boğulması ile hastanın yaşamına son verebilir. Bu nedenle yetişkinlerin küçük – büyük demeden kısa sürede tedavi olması gerekir.

Göbek Fıtığı Tedavisi

Göbek fıtığı ciddiye alınması gereken bir sağlık sorunudur. Günümüzde bu sorunun tedavi yöntemleri arasında en sık uygulanan yama tekniği tedavisidir. Bu teknik ile hem göbek fıtığı indirilir hem de tekrar çıkma oranı yüzde 1’e düşürülür. Gebe kadınlarda, karın iç basıncı fazladır. Bu basınç fıtık oluşmasına zemin hazırlar. Ancak çoğunlukla cerrahi operasyon gerektirmeden doğum sonrası geçer.

Göbek fıtığı tedavisi için önemli nokta zamanlamadır. Tıbbi müdahalenin erken yapılmasıyla başarı oranı artar. Fıtığın büyüklüğü ve çevrelediği alanlar göz önüne alınarak, laparoskopik cerrahi veya açık ameliyat yöntemi tercih edilebilir. Uzman hekim tıbbi bulgular neticesinde 3 santimetreden küçük olan göbek fıtığı için genellikle açık ameliyatı uygun görür. Bu ameliyatta tek bir küçük kesi ile başarılı operasyonlar yapılır.

Laparoskopi yönteminde üç farklı yerden kesi yapılır. Bunun nedeni göbek fıtığı boyutunun büyük olmasıdır. Yama tekniği ise açık veya kapalı olarak yapılır. Tül görünümlü tıbbi bir malzeme ile göbek çıkıntısı gerdirilmeden kapatılır. Bu tekniğin alanında tecrübeli hekimlerce yapılması önerilir. Aksi takdirde hastayı huzursuz eden bir cismin varlığı hissi, müdahale sonrasındaki olumsuzlukların nedenidir.

Göbek fıtığı tedavi sürecinden sonra hastaların alkol ve sigara kullanması, hastalığın tekrarlanması için yeterli nedendir. Göbek fıtığı olduğundan şüphelenenler vakit kaybetmeden genel cerrahi polikliniğine başvurmalıdır.


0 Yorum

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar

Yorum