Saçta kepek neden olur ve nasıl geçer?

Saçta kepek söz konusu olduğunda çoğu insan genellikle kötü görüntüden yakınırlar ancak en rahatsız edici olan kaşıntıdır. Pekiyi saçta kepeklenme neden olur ve doğal yöntemlerle kepek ile nasıl başa çıkılır? İşte detaylar..


Birçok insan saçını her ne kadar yıkasa da saçındaki kepeklerden kurtulamıyor. Omuz üzerine düşe kepekler ya da saçta beliren beyaz kepekler, çoğu zaman kötü görüneme sebep olmaktadır. Aslında bu kepekler sadece saçı yıkamayla gitmiyor. Kepek oluşmasının birçok sebebi bulunmaktadır. Şampuan, saç yapısı, kullanılan ürünler ve bakım gibi birçok etken, saçta kepek oluşumunu doğrudan etkilemektedir. Saçınızda oluşan kepeğin nedenini öğrenmeden tedavi etmenizde pek kolay olmayabilir. Bunun için ilk olarak saçınızdaki kepeğin oluşma nedenini öğrenmelisiniz. İşte saçta kepeklenmenin nedenleri;

Saçta Kepek Neden Olur?

Saçı yeterince taramamak

Saç derisinde biriken yağlar, kepek oluşuma neden olmaktadır. Bunun önüne geçmek için saçları yeteri kadar taramak gerekmektedir. Saçlarınızı yeteri kadar taradığınızdan emin olun. Saçlarınızı yeterince taradığınızda saç diplerinizde biriken yağları dağıtırsınız. Bundan dolayış açınızda kepek oluşumunun da önüne geçmiş olursunuz.

Saçta kullanılan kozmetik ürünler

Saçta kullanılan kozmetik ürünler saç sağlığı için ne kadar önemliyse saçta oluşan kepekler için de bir o kadar önemlidir. Kullanılan kozmetik ürünleri kaliteli olmalıdır. Kalitesiz olan kozmetik ürünleri hem saçınıza zarar verir hem de saç derisinde kalarak kepek oluşmasına neden olur. Kaliteli kozmetik ürünleri kullanmalı ve saçınızda uzun süre tutmamalısınız. Özellikle saç spreyi ve wax gibi ürünleri kullandıktan sonra öylece uyumamalısınız. O günün akşamına saçlarınızı mutlaka yıkamalı ve öyle uyumalısınız.

Beslenme

Sağlığımız için beslenme oldukça önemlidir. Saçlarımız ve cildimiz için de bu değer aynıdır. Sağlıksız ve düzensiz beslenen bireylerde kepeklenme sık olarak görülmektedir. Özellikle demir ve B vitamini eksikliği yaşamanız durumunda saç derinizde kepeklenme meydana gelecektir. Demir ve B vitamini bakımından zengin olan besinlerden kaçınmanız yerine onları tüketmelisiniz. Belirli bir zamandan sonra rahatsızlığınız ortadan kalkacaktır.

Deri rahatsızlıkları

Sedef ve egzama gibi deri rahatsızlığı bulunan hastalarda kepek sorunu sık olarak görünmektedir. Bu tür rahatsızlığı olan bireyler, kendilerince çözüm aramak yerine dermatoloğa görünmelidirler. En etkili çözümü uzman yardımı ile alacağınızdan hiç şüpheniz olmasın.

Doğru şampuanı kullandığınızdan emin olun

Saçınızdaki kepekler inatçı ve uzun süredir varsa kesinlikle etkili olacak şampuan kullanmalısınız. Aksi takdirde bunları saçınızdan arındırmak pekte kolay olmayacaktır. Saç derisindeki kalıcı kepekleri yok etmek için mikro soyucu etkiye sahip şampuanlar kullanmalısınız. Bu şampuanı kullandığınızda saçınızdaki muhtemel kaşıntıdan ve kepekten kurtulacaksınız.

Saçınızı her gün yıkamayın

Bilinen bir diğer yanlışta, saçları sık sık yıkamaktır. Bu yanlış bir durumdur. Saçları sık yıkmak kepek oluşumuna neden olacaktır. Saçlardaki faydalı yağların saçta kalmasına izin vermelisiniz. Her gün saçlarınızı yıkıyorsanız kepek oluşumuna davetiye çıkarıyorsunuz demektir. Saçlarınızı bu dönemde çok sık yıkamayın. Yıkamadığınız günlerde ise kuru şampuan kullanabilirsiniz.

Stres

Stres, birçok hastalığın habercisi olduğu gibi cilt hastalıklarına da davetiye çıkarmaktadır. Cilt hastalıkları bulunan bireylerde kepeklenme sıkça görülmektedir. Stresli bireylerin ciltlerinde farklı reaksiyonlar meydana gelebiliyor. Stresli bir işiniz ya da yaşantınız varsa, saçınızdaki kepeklenmeler bundan kaynaklanıyor olabilir. Bunun için bir dermatoloğa görünmenizde fayda vardır.

Sık olarak düzleştirici, fön ve maşa kullanımı

Fön, maşa ve düzleştirici gibi saçı kurutan işlemlerden uzak durmalısınız. Bu işlemler saç diplerinizi kurutmaktadır. Saçlarınıza zarar verdiği gibi saç diplerinizde kepek oluşumuna da neden olmaktadır. Özellikle kepeklenme yaşadığınız dönemde bu uygulamalardan uzak durmalısınız.

Saçta kepek oluşumuna neden olan en çok etkenler bu şekildedir. Bu durumları yaşıyorsanız saçınızdaki kepeklenmenin nedenini artık biliyorsunuz. Bu durumlardan kurtularak kepek sorununuzu ortadan kaldırabilirsiniz.

Saçtaki Kepek Nasıl Geçer? Doğal Yöntemler

Kepekli saçlar için uygulayabileceğiniz doğal yöntemlerde bulunmaktadır. Bu yöntemleri kullanarak da kepeklere veda edebilirsiniz. İşte saçtaki kepeklenmeler için doğal yöntemler;

Hindistan cevizi yağı

Hindistan cevizi yağı, cilt ve saç için oldukça faydalıdır. İçerisindeki bileşenler sayesinde saç diplerine nem kazandırarak kepekten arındırabilir. Bu işlemi uygularken saç diplerinize masaj yapmalısınız. 1 yemek kaşığı kadar Hindistan cevizi yağınız saç diplerinize masaj yaparak iyice uygulayın. Saç diplerine nem kazandırarak kepeklerden kurtaracaktır.

Elma sirkesi

Elma sirkesi, içerisindeki bileşenler sayesinde kepeklenme için oldukça etkilidir. Saç bakımınıza elma sirkesini ekleyerek kepeklere veda edebilirsiniz. Birçok farklı şekilde kullanabilirsiniz. 1 yemek kaşığı sirkeyi saç diplerinize sürerek 10 dakika bekleyin ve ardından durulayın. Bu şekilde yapmak istemiyorsanız şampuanınızın içerisine biraz elma sirkesi ekleyerek de yapabilirsiniz. Kısa süre sonra değişimi fark edeceksiniz.

Çiçek yağları

Çiçek yağları, saç bakımı için oldukça etkili yöntemlerden bir tanesidir. Özellikle kepekli saç dipleri için oldukça etkili olmaktadır. Bu işlemi yapmak için bir adet çiçek yağı olması yeterli olacaktır. Çiçek yağınızdan birkaç damla alarak saç diplerinizi masaj yaparak uygulayın. Bu işlem sayesinde hem saçlarınıza bakım yapacaksınız hem de saç diplerinizdeki kepeklerden kurtulmuş olacaksınız.

 Yoğurt

Duyduğunuzda şaşırabilirsiniz, ancak yoğurt saç dipleri için oldukça faydalı besin kaynağıdır. Duşa girmeden önce 1 çay bardağı kadar yoğurdu saç diplerinize iyice sürün 12-15 DK bekledikten sonra saçlarınızı yıkayın. Bu işlemi haftada 1 kez uygulayarak faydasını görün.

Saçlarınızdaki kepekten uzun süreli kurtulmak istiyorsanız bunları kesin olarak uygulayın;

  • Saçlarınızı sık sık havalandırın, şapka gibi saçını örten şeyleri sık olarak kullanmayın.
  • Saç derinize zarar vermeden saçlarınızı tarayın.
  • Saçınızı her gün yıkamayın.
  • Çok ısı kullanarak saç diplerinizi iyice kurutmayın.
  • Saçınız ve saç deriniz için faydalı yağlar kullanın.

0 Yorum

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar

Yorum