Dişler neden sararır? Diş sararması nasıl gider? Doğal çözüm

Birçok insan inci gibi dişlere ve güzel bir gülüşe sahip olmayı istemektedir. Fakat sararan dişler bu olanaklara daima engel olmaktadır. Birçok insan dişlerinin neden sarardığı hakkında bilgi sahibi değil. Dişlerinizin sararmasına neden olan birçok etken bulunmaktadır. Bir an önce bu durumu öğrenip engel olmadığınız takdirde, dişlerinizde kalıcı sararmalar ve lekeler oluşabilmektedir.


Dişler neden sararır? Diş sararması nasıl gider? Doğal çözüm

Sararan dişlerden kurtulup güzel bir gülüş elde etmek, tamamen sizin elinizde. İlk olarak dişlerinizin sararmasına neden olan durumları bularak onlardan kurtulmalısınız. Daha sonrasında ise dişlerinizin beyazlaması için doğal yöntemler deneyebilirsiniz. Dişlerin beyazlaması hatta sarı lekelerden kurtulması için uygulayabileceğiniz birçok yöntem bulunmaktadır.

Dişler Neden Sararır? Diş Sararmasına Neden Olan Etkenler

İşte dişlerin sararmasına neden olan durumlar;

Sigara ve tütün ürünleri kullanımı

Sigara ve tütün ürünlerinin sık olarak tüketilmesi, dişlerde sararmaları meydana getirmektedir. Sigaranın dumanından ve içerisindeki maddelerden dolayı dişlerde sararmalar meydana gelmektedir. Sigara kullanımının etkileri sadece bunlar değildir. Ağız ve genel sağlığa da olumsuz etki sağlamaktadır. Uzun süreli ve sık olarak tütün ürünlerinin tüketiminde, dişlerde kalıcı sararmalar meydana gelebilmektedir. Bu olumsuz etkilerden kurtulmak için sigara ve tütün ürünleri ile aranızı açmanız gerekiyor. Aksi takdirde dişlerinizde ve genel sağlığınızda ciddi sorunlar oluşabilir.

Yaşlanma

Yaşlanan bireylerin dişlerindeki sararmalar sık olarak görünmektedir. Bunun nedeni, diş minesinin aşınması ve alt katmandaki koyu renkli dentin ortaya çıkmasıdır. Bu durumda dişler daha sarı ve daha koyu bir renk almaktadır. Aynı zamanda diş minesi zamanda incelmekte ve çatlamaktadır. Diş minesinde oluşan bu çatlaklarına içerisine dolan maddelerde dolayı da dişte sararmalar oluşabilmektedir.

Şekerli ve asitli ürünlerin sık tüketilmesi

Dişlerin sararmasına neden olan bir diğer etken ise aşırı derecede asitli ve şekerli ürünlerin tüketilmesidir. Özellikle kola, kahve ve çay gibi ürünlerin sık tüketilmesi, dişlerde sararmaları meydana getirmektedir. Asitli ve şekerli içecekler dişlerde sararma yapmalarının yanı sıra dişlerde çürümede yapmaktadır. Bunun için şekerli ve asitli gıdaları sık tüketmemeye özen gösterin. Aynı zamanda kahve ve çay tüketiminde de buna dikkat edin. Bu gıdaları tükettikten sonra ağzınızı çalkalayabilir ya da dişlerinizi fırçalayabilirsiniz.

Genetik ve kullanılan ilaçlar

Genetik sebeplerden dolayı birçok insanın dişi sarı olabilmektedir. Küçüklükten beri sarı dişlere sahip olabilirsiniz. Bu sizin kemik renginizin sarı olmasından kaynaklanmaktadır. Diş hekimleri tarafından yapılan protez işlemlerindeki malzemelerde dişlerde sararma yapabilmektedir. Aynı zamanda kullanılan ilaçların dişlere olumsuz etkisi birçok zaman görülmektedir. Gelişim çağındaki bireylerin kullandığı ilaçlar, dişlerin sararmasında daha çok etkili olabilmektedir.

Bakımsız dişler

Dişlerin sararmasına neden olan en büyük etken, dişlere bakım yapılmamasıdır. Buradaki bakım, hekimler tarafından yapılan işlemler değil. Sizin yapmanız gereken fırçalama işlemi veya ağız bakımıdır. Dişlerde ve ağız içerisinde kalan bakteriler, dişlerin sararmasına neden olan en büyük etkenler arasındadır. Bundan dolayı gün içerisinde ağız bakımınızı yapmalı ve dişlerinizi temiz tutmalısınız.

Dişlerin sararmasına neden olan etkenler bu şekildedir. Dişlerin sararmasına neden daha farklı etkenlerde bulunmaktadır. Ancak en çok etki yapan etkenler bu şekildedir. Bunun için dişlerinizin sararmasına neden olan etkeni bilmeniz gerekiyor. Diş bakımınıza dikkat edip özen göstermelisiniz.

Diş Beyazlatan Doğal Yöntemler

Dişlerinizi beyazlatabileceğiniz birçok neden bulunmaktadır. Kendiniz kolayca uygulayarak dişlerinizdeki sararmaların bir kısmından kurtulabilirsiniz. İşte diş beyazlatan doğal yöntemler;

Günde en az 2 kez fırçalamak

Dişleri lekelerden ve bakterilerden arındırmanın en etkili yöntemi de kesinlikle dişleri fırçalamaktır. Dişlerin sararmasına neden olmayan ve onaylanmış diş macunları ile dişlerinizi günde iki kere fırçalayabilirsiniz. Özellikle yemeklerden sonra dişlerinizi fırçalayabilir ve ağız bakımınızı yapabilirsiniz. Böylece kısa sürece dişlerinizdeki değişimi fark edeceksiniz.

Limon suyu ve karbonat

Limon suyu ve karbonat karışımının dişlere olan etkisini bilmeyenler yoktur herhalde. Asit özelliği taşıdığı için dişlerdeki bakterileri öldürecek ve daha parlak bir görünüm olmasını sağlayacaktır. 1 çay kaşığı karbonat ve 1 adet limonun suyunu köpürene kadar iyice karıştırın. Karışımı yaptıktan sonra temiz bir diş fırçasına sürerek dişlerinizi fırçalayabilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken bir husus vardır. Limon suyu ve karbonat yüksek asit içerdiğinden dolayı, diş etlerinize değdirmemeye özen gösterin. Dişlerinizi 2 dakika boyunca fırçaladıktan sonra su ile durulayın. Bu işlemi haftada en fazla 2 kere yapın.

Tarçın, karbonat ve adaçayı

Karbonatın görevinin dişleri beyazlatmak olduğunu hemen herkes biliyor. Tarçın ve adaçayı ise dişlerdeki e ağızdaki bakterilerin giderilmesinde yardımcı olacaktır. Adaçayınızı toz haline gelene kadar iyice dövün. 1 çay kaşığı karbonat, 1 çay kaşığı tarçın ve adaçayını karıştırın. Bu işlemi uygulamadan önce dişlerinizi normal diş macununuz ile fırçalayın. Ardından diş fırçanızı iyice yıkayın ve nemli bir şekilde karışma batırın. Batırdıktan sonra karışım yardımı ile 2 dakika fırçalayın. Ardından ağzınızı iyice çalkalayın ve birkaç işlem sonra değişimi göreceksiniz.

Çilek

Çilek, içerisindeki malik asit sayesinde dişlerdeki plak oluşumunu engelleyerek daha temiz ve parlak bir görünüm olmasını sağlıyor. Aynı zamanda içerisindeki lifler, dişlerdeki ve ağız içindeki bakterileri temizlemektedir. Bu işlemi uygulamanız oldukça basittir. 2 adet çileği bir kase içerisinde püre haline gelene kadar ezin. Ardından diş fırçanıza sürerek dişlerinize uygulayın. İçerisindeki asitten dolayı, haftada 2 defadan fazla bu işlemi uygulamayın.

Exit mobile version